Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Földpát (Amazonit)

Természetes Amazonit földpát ásvány mintadarabok a GEMezis ásvány webáruház kínálatában.Amazonit KAlSi3O8 : a Földpát ásványcsoport Káliföldpát alcsoportjának tagja, a Mikroklin egyik változata. Zöld árnyalatokat mutató tektoszilikát ásvány. Az Amazonit kristályai főleg gránit-pegmatitokban képződnek, ahol sűrű tömeges formában, táblás-oszlopos alakban jelennek meg.

A bányászható mennyiséget tekintve korlátozott előfordulású ásványnak számít, mégis, a földpátok közül ez az egyik leggyakoribb ékszeralapanyag. Népszerűségét elsősorban kékeszöld színének köszönheti, amit - a tudomány jelen ismeretei szerint - a földpátban lévő vas(II)-ionok illetve az ólom- és vízmennyiség határoz meg. (Az Amazonit színét minden esetben több geológiai és kémiai tényező együttes hatása eredményezi.)

A természetben leggyakrabban Albit zárványokkal fordul elő.

Az Amazonit könnyen összetéveszthető más ásványokkal: az összenövések nélkül egybefüggő, lágy színe alapján sokszor jádénak nézik, aminek eredményeként a piacon az Amazonit is több "márketing" névvel lelhető fel. Például a Colorado jade néven árult ásvány sem jáde, hanem amazonit földpát.

Az Amazonit keménysége a Mohs-skála alapján 6-6,5 közötti. Megmunkálható ásvány, a leggyakrabban egyszerű kaboson formában vagy ásványgyöngy alakban találkozhatunk vele. Régészeti leletek alapján elmondható, hogy körülbelül háromezer éve használják ékszerként vagy dísztárgyak készítésére.
Szűrő
1
1