Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Achát

Természetes Achát ásványok és az Achátok változatai a GEMezis webáruházban.


Achát SiO2 : a Kalcedon ásvány egyik változata, amit az eltérő színű kristályszemcsék rétegződése során kialakult sávos/szalagos megjelenéséről könnyen be lehet azonosítani. A sokféle Kalcedon variáns közül a legsokszínűbb ásványfajta. Sávos mintái, ragyogó színei és gyakorisága miatt a legnépszerűbb Kalcedon változat.

Gyakran fellelhető a magmás kőzetek üregeiben, az ott lerakódott szilícium-dioxidnak köszönhetően. Rögökben az Achát sávozódása sokszor követi a külső formavonalat. A világ számos területén gyűjthető, rendkívül változatos ásvány.

Könnyen színezhető: savfürdő és különböző oldatokban történő hevítés után a természetes fehér, világoskék, zöld, sárga, vörös vagy barna színeket a legkülönfélébb élénk árnyalatokká lehet változtatni. A kereskedelemben fellelhető legtöbb szeletelt, élénk árnyalatokat tükröző Achát ásvány mesterségesen színezett.

Jól megmunkálható, keménysége a Mohs-skála alapján 7. Népszerű ékszeralapanyag és formakő, gyakran készülnek belőle dísztárgyak és szobrok.

Nagyon sok Achát változat külön elnevezést kapott a mintázata miatt. Ilyen például a Botswana achát, a Csipkeachát, a Szemachát, az Íriszachát, a Mohaachát vagy az Ónix is. A GEMezis készletében fellelhető Achát változatok mind a kereskedelmi nevük alatt kerültek listázásra.
Szűrő
1
1