Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Borostyán

Különleges optikai tulajdonságokkal rendelkező illetve ritka természetes zárványokat tartalmazó borostyán ásványi anyagok.


Lelkes kutatóknak köszönhetően már régóta tudjuk, hogy ezeket a fényes "köveket" már az őskőkorszak (paleolitikum) embere is ismerte. A történelemben előrehaladva, a bronzkor alatt, Észak-Európa és a Mediterán térség között forgalmas kereskedelmi utak jöttek létre, így a balti borostyán az egyiptomi fáraók dísztárgyai között is felbukkant.

Hivatalosan a borostyán nem ásvány és nem is kő. Az IMA (International Mineralogical Association - Nemzetközi Ásványtani Világszövetség) besorolása szerint a borostyán a fosszilis gyanták közé tartozik.

Kémiailag amorf polimer, fizikailag gyenge keménységű (Mohs 2-2,5) szerves ásványszerű anyag (mineraloid).

A borostyán (vagy borostyánkő) évmilliókkal ezelőtt élt fenyő- és cédrusféle fák gyantája volt, ami az elmúlt 120-40 millió évben egyfajta fosszilizálódáson ment keresztül.

Színárnyalatait és egyéb tulajdonságait vizsgálva akár 400 félét is megkülönböztethetünk, de a borostyán szó hallatán általában csak a két legnépszerűbb változatára, az észak-európai térségben keletkezett Szukcinit - balti borostyánra és a különleges színe miatt felkapott közép-amerikai eredetű dominikai borostyánra gondolunk.

A GEMezis ásvány webáruház termékei között szereplő borostyánok földrajzilag 5 területről származnak és - néhány kivételtől eltekintve - szinte mindegyik borostyánban találhatók állati vagy növényi zárványok, valamint levegő- és/vagy folyadékzárványok.
Szűrő