Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Fosszíliák

Különleges és/vagy ritka fosszíliák a GEMezis.hu ásvány webáruház kínálatából.


Fosszília: a bolygónk egykori élővilágából megkövesedett formában fennmaradt élőlények maradványai. Ősmaradványok, napjainkra már kipusztult állatok és növények fosszilizálódott példányai.

Az oldalon szereplő fosszíliák között elsősorban testfosszíliák kaptak helyet. Ezek a testfosszíliák egykor élt élőlények részben vagy egészben megmaradt testei, karbonizáció vagy permineralizáció útján fennmaradt maradványai.

Kisebb példányszámban szerepelnek nyomkövületek is, amik elsősorban rovarok és rágcsálók után maradt járatok vagy nyomok maradványai.

A kövületek nagy része üledékes rétegekből, némelyikük pedig metamorf üledékekből került elő. Sokféle fosszíliát találhatunk egykori iszapfolyások és magmás lávafolyamok területein.

A kemény vázrészektől mentes élőlények fosszilis maradványai ritkák, mivel a lágy részek a kemény részekkel ellentétben nagyon könnyen lebomlanak az élőlények halála után. Viszont az élőlények szilárd részei csak akkor válnak kövületekké, ha kialakulásuk során üledékes kőzetbe kerültek. A felszínen szabad állapotban maradva még az állatok héja és váza is lebomlik, ezért a kövületekben rögzült maradványoknak nagy jelentőségük van a múlt élővilágának tanulmányozásában.

A gyantafosszília (borostyánba zárt ősi élőlények) mintadarabjaink külön menüpont alatt, a Borostyánok listájában tekinthetők meg.


Szűrő
1
1