Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Adamin

Természetes Adamin ásvány mintadarabok a GEMezis ásvány webáruház kínálatában.Adamin Zn2(AsO4)(OH) : ritkának számító arzenát ásvány, az Olivenit csoportból. Ez a változatos kristályformákat növesztő ásvány az arzéntartalmú cink-szulfid lerakódások oxidációs zónáiban jön létre. Önállóan ritkán jelenik meg, rendszerint Olivenittel vagy réz-oxid (pl.: Azurit, Malachit) ásványokkal társulva találkozhatunk vele.

Az Adamin ásvány kristályainak színe igen változatos: sárga, mézszínű, sárgászöld, ritkán színtelen vagy fehér, de általában halványzöld vagy élénk zöld árnyalatú. A réztartalmú Adamin ásványtípus (más néven Kuproadamin) élénk kékeszöld színű. A kobalt tartalmú Adamin típus rózsaszín vagy esetenként lilás színű.

Keménysége a Mohs-skála szerint 3,5. Elméletileg a nagy méretű kristályai alkalmasak lennének fazettázott drágakő készítésre, de ez nem tartozik a gyakori formái közé. Angol nyelvterületről származó fordításokban sokszor Adamit ásvány néven találkozhatunk vele.

Az Adami ásvány nem tartozik az ipari nyersanyagok közé. Változatos színű kristályai és dekoratív alakjai miatt szinte csak az ásványgyűjtők számára van értéke.
Szűrő
1
1