Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Gránát (Almandin)

Természetes Almandin gránát ásvány mintadarabok a GEMezis webáruházban.


Almandin gránát Fe2+3Al2(SiO4)3 : a szilikátok közé tartozó ásvány, a gránátok csoportjának leggyakoribb tagja. Az Almandin vasat és alumíniumot tartalmaz, de kristályaiban megjelenhetnek magnézium ionok is.

Az Almandin gránát keletkezése lehet magmás és metamorf eredetű. A kristályai rendszerint izometrikus szemcsés vagy tömeges formában jelennek meg. Az ásvány mágneses (pontosabban antiferromágneses) tulajdonsággal rendelkezik. Keménysége a Mohs-skála alapján 7-7,5 közötti (a sok-sok gránátfajta közül a legkeményebb).

Színe igen változatos: előfordul vörös, vörösesbarna, barna, sárgásvörös és halványlila árnyalatokban is. Kémiai alkotóelemeinek százalékos aránya befolyásolja az Almandin ásvány színét: minél nagyobb a vas mennyisége, annál vörösebb, a magas magnézium tartalom pedig narancssárga árnyalatot eredményez. További érdekes tulajdonsága, hogy mesterséges megvilágításnál az aszterizmus hatása látható egyes mintadarabjainak felszínén. Ezt a ritka jelenséget az ásványban lévő tűszerű kristályzárványok biztosítják. (A "csillag" jellemző értéknövelő tényezőnek számít).

Kedvelt ásványékszer-alapanyag, különösen a mélyen áttetsző példányai keresettek. Ősidők óta használják dísztárgyak és ásványékszerek betételemeként. A dekorációs felhasználása mellett az iparban is szerephez jut: szemcséit csiszolóanyagként hasznosítják.
Szűrő
1
1