Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Kvarc (Ametiszt kvarc)

Természetes Ametiszt lila kvarc ásványok a GEMezis webáruházban.

Ametiszt (SiO2): a Kvarc ásvány egyik változata, amit lilás árnyalatú kristályok alkotnak. A világ számos pontján előforduló ásvány.

Az Ametiszt színe a kvarc szilíciumának helyére a kristályrácsba épült vas-ionok és az ásványt ért Gamma-sugárzás eredménye. A legtöbb esetben az Ametiszt színe egyenetlenül oszlik el (néhol áttetsző, máshol átlátszatlan). A természet adta színt az erős fény gyengíti - a Nap UV fénye pedig eltávolítja a kristályokból, így a nem megfelelő körülmények között tartott Ametiszt megfakul vagy adott esetben a napfény hatására el is veszíti a színét.

Kedvelt ékszeralapanyag, jól csiszolható és fúrható ásvány. Keménysége a Mohs-skálán 7. Csiszolt gyöngy formában és tompított élű szemcsékként gyakran találkozhatunk vele ásványékszerek között.

Az Ametisztnek - mint más kvarc ásványoknak is - több, különböző megjelenési formája van. Legismertebb ezek közül a fenn-nőtt (drúza) csoportos kristálymegjelenés vagy az egybenőtt kristálygenerációk okozta jogarkvarc forma. A legnépszerűbbek talán a dél-amerikai, hatalmas geóda-alakban megjelenő kristálycsoportjai. Színe és megjelenése miatt nem csak kedvelt ékszeralapanyag, hanem a belső tér díszítésére is gyakran használt ásvány.

Az Ametiszt kvarc ásvány gyakran tartalmaz zárványokat, amik lehetnek folyadékok, gázok vagy más ásvány (Pl.: Goethit, Hematit, Rutil) okozta szennyeződések.

Mi a GEMezis csapatában a sötétlila színű törökországi példányokat kedveljük igazán.
Szűrő