Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Kvarc (Ametrin kvarc)

Természetes Ametrin mintadarabok a GEMezis webáruházban.


Ametrin SiO2 : természetes Kvarc ásvány, amiben a lila Ametiszt és a citromsárga hematitos kvarczónák sávjai keverednek. Viszonylag ritka, sok esetben drágakő minőségű ásványkülönlegesség. Ásványgyűjteményekben és ékszeralapanyagok esetén is nagy értéket képvisel.

Az Ametrin kialakulása olyan feltételeket igényelt, aminél az Ametiszt színét adó vas szennyeződések aránya és a lelőhely kőzetrétegeiben uralodó hőmérséklet csak egy nagyon szűk skálán változott. Ilyen körülmények csak a világ néhány lelőhelyén fordultak elő.

A világpiacon fellelhető természetes Ametrin ásványok többsége Bolíviából származik, de ritkábban az észak-amerikai Kalifornia lelőhelyein is találnak példányokat.

Habár az Ametrin elnevezés az Ametiszt és a Citrin ásványok névkombinációjából ered, a természetes Ametrin sárga területei nem citrinkvarcból állnak. A sárga foltok a megfelelő hőmérsékleten elszíneződött vastartalmú Hemtatit vagy Goethit szennyeződésekből keletkeztek.

Az ékszeralapanyagként használt Ametrin darabok többsége mesterségesen előállított ásvány. Általában ezek színe feltűnően világos (különösen a sárga zónáké), de biztosan és szakszerűen csak komoly gemológiai vizsgálattal lehet megkülönböztetni őket a természetes Ametrintől.

Szűrő
1
1