Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Achát (Botswana achát)

Természetes Botswana Achát ásványok a GEMezis webáruházban.

Botswana Achát SiO2: a Kalcedon ásvány áttetsző, sávos változata. Az elnevezést elsősorban azokra a botswanai eredetű Achátokra használják, amik jellegzetes színű (főleg szürke, rózsaszín és halvány narancssárga), megközelítőleg párhuzamos sávos mintázatot tartalmaznak.

A Kalcedon változatai jól megmunkálhatóak, így ékszeralapanyagként is gyakran találkozhatunk velük. A kereskedelemben használt ásvány nevek rendszerint eltérnek a tudományos megnevezésektől, így Botswana Achát néven találkozhatunk olyan sávos mintázatú Achát ásványokkal is, amik Botswanán kívüli lelőhelyekről származnak és a fent felsoroltaktól eltérő színárnyalatú sávokkal rendelkeznek.

A természetes Botswana Achát ásvány keletkezése a kora jura földtörténeti korra (körülbelül 185-190 millió évvel ezelőtt) tehető.

Az akkor még Gondwana nevű őskontinens részeként a mai Afrikához tartozó területek is bővelkedtek a kisebb-nagyobb vulkánkitörésekben.Ezek a vulkánok (nem a napjainkban gyakori, magas kúp formájú vulkánok) repedéseket, töréseket hoztak létre a felszín közelében, így helyenként a láva kijutott a talajrétegig.

Ha a lávafolyás szilícium-dioxidban gazdag volt, akkor a lehűlése során mikrokristályos kvarc és kova rétegeket hozott létre. Egyes régiókban ez a folyamat többször is megismétlődött az évmilliók alatt.

Az egymásra rakódott szilícium tartalmú rétegek (az újabb lávafolyások hője és a keletkezett nyomás hatására) különböző alakban töltötték ki a rendelkezésükre álló helyet (a korábbi kitörésből származó, addigra már megkövesedett láva üregeit) és a kémiai elemek arányának függvényében változatos színárnyalatban halmozódtak fel.

Ez a folyamat eredményezte a Botswana Achát sávos és színes megjelenését.

  
Szűrő
1
1