Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Cirkon

Természetes Cirkon mintadarabok a GEMezis ásvány webáruház termékei között.


Cirkon ZrSiO4 : természetes cirkónium-szilikát ásvány. Lelőhelyei közül többnél radioaktív tórium, uránium vagy cirkónium szennyeződések találhatók benne. A Cirkon ásvány geológiai szempontból a legrégebbi anyag amit a Földön találtak.

Ez az általában magmás kőzetekben képződő ásvány egy igazi időkapszula a Föld korai történelméből, ami a kőzetrétegekben tapasztalható erős hő és nyomás ellenére is évmilliárdokon át képes fennmaradni. A földkéregben talált egyik kristálya a 2014-es vizsgálatok szerint 4,39 milliárd éves.

Szennyezőanyagok függvényében több típusát is megkülönbözteti a tudomány, de a kereskedelemben is külön kategóriákba sorolják a színei alapján. Ez utóbbi szempontjából ismert a mézsárga Hiacint, a színtelen Matura, a kék Starlit és a halványsárga Zsargon. Ezek közül a kék cirkon a legkeresettebb az ékkő csiszoláshoz. A felkapottsága miatt a barnás árnyalatú Cirkont sokszor hőkezeléssel változtatják kékké.

Keménysége a Mohs-skála alapján 7-8 közötti. Törékeny, de jól csiszolható ásvány. Népszerű ásványékszer-alapanyag, szép drágakövek készíthetők belőle.
Szűrő
1
1