Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Csaroit

Természetes Csaroit mintadarabok a GEMezis ásvány webáruház termékei között.


Csaroit (K,Sr,Ba,Mn)15-16(Ca,Na)32Si70(O,OH)180(OH,F)4•nH2O : egy ritka láncszilikát ásvány, a káliumban dúsított metaszomatitok fő kőzetképző ásványa. Kémiailag a Csaroit ásvány a szilíciumon kívül alumínium-, bárium-, nátrium- és stroncium-oxidokat is tartalmaz. (A Csaroit ásvány kémiai képlete az elmúlt 45 évben többször is pontosítva lett. Ebben a leírásban 2015-ös orosz kutatási anyagokban szereplő képletet használunk.)

A Csaroit ásvány nevét arról a területről kapta, ahol 1948-ban felfedezték: Szibériában, Irkutszk és Csita régiók találkozásánál, a Csara- és Tokka-folyók középső szakaszánál bukkantak először mintadarabjaira. Egyetlen lelőhelye ismert, tehát az ásványvilágban egyedülállónak számít.

Káliumban gazdag, mészköves kőzetekben (csaroitit) képződik, kristályai finom szálas tömörülésekben jelennek meg. A Csaroit színét elsősorban a mangán szennyeződések határozzák meg, ennek eredményeként megjelenése a lila és az ibolya szín különböző árnyalataiban változhat. Jakutföldön Orgonakőként is emlegetik.

A Csaroit lelőhelyének korlátozottsága miatt is ritka ásvány. Nagyon szép lilás színezete miatt világszerte kedvelt díszkő, de nehezen hozzáférhető. Keménysége a Mohs-skála alapján 4,5-5 közötti. Megmunkálható, nagyobb tömbökben is jól alakítható és könnyen csiszolható, de mind gyűjteményi, mind ékszerészeti célra történő felhasználása nagy odafigyelést és megfelelő forrásismeretet igényel, mivel gyakran tartalmaz radioaktív szennyeződéseket.

Szűrő
1
1