Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Danburit

Természetes Danburit mintadarabok a GEMezis ásvány webáruház termékei között.


Danburit CaB2Si2O8 : egy kalcium-boroszilikát, alacsony hőmérsékletű hidrotermás vagy kontakt metamorf képződésű ásvány. A Danburit elsősorban márványban és palabán található meg. Gyakran társul kalcittal, kvarccal és földpáttal. Jellemzően prizmás kristályokat képez, amik a Topáz kristályokhoz hasonló formájúak.

Színe elég változatos: természetes állapotában fehér, sárga, barna árnyalatú is lehet, ritkán színtelen vagy rózsaszínes. A Danburit ásványt az ásványgyűjteményi szerepe mellett ékszerként is használják. Keménysége a Mohs-skála alapján 7-7,5 közötti, jól megmunkálható, kiváló fényű ásvány, de drágakőként csiszolva ritkán találkozhatunk vele.

A Danburit rövidhullámú UV fényben kék-kékeszöld fluoreszcenciát mutathat, hevítéskor pedig vöröses foszforeszcencia tapasztalható.

A Danburit ásványt a bór kinyerésére nyersanyagaként is felhasználják. Ez az elem az iparban kiváló alapanyagként szolgál kerámia- és üvegtermékek készítéséhez, valamint savaknak ellenálló védőbevonatok előállításához.

Szűrő
1
1