Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Opál (Dendrites Opál)

Dendrites opál / Merlinit
Természetes mangán- és kloritzárványos közönséges Opálok a GEMezis webáruházban.

Közönséges opál dendritekkel (SiO2 nH2O): szín- és fényjáték nélküli szilícium-dioxid vagy opál ásvány amiben vas- illetve mangán-oxid ágas-bogas és/vagy mohaszerű erezetes mintázatok látszódnak.

A dendrites opál felülete általában tejszerű fehér, sárga vagy sárgásbarna, míg a zárványok feketék, sötétszürkék, barnák, esetenként zöldek. A legtöbb esetben az opál átlátszatlan, de előfordul áttetsző, vagy a kettő kombinációjában is.

A talajvízbe bekerülő szilícium-dioxid lerakódásainak réteges megszilárdulása hozza létre, ami rendszerint valamilyen "nagyobb" üreget tölt ki. Az opál rétegek repedéseibe mangán és vas elemek is megtelepedhetnek, a megszilárdulás során ezek zárványként dendriteket hoznak létre. Ezek különleges, egyedi mintákat eredményeznek az opálban.

A Merlinit a dendrites opál kereskedelemben használatos neve, amit a hasonlóság és lelőhelytől függő közös előfordulás miatt a dendrites achátra is használnak. Mivel a Merlinit nem ásványtani elnevezés, nagy jelentősége nincs a dendrites opál és -achát különválasztásának.

Forrásként a legtöbbször Indiát, Ausztráliát vagy Mexikót jelölik meg ezeknél a daraboknál. A GEMezis gyűjteményében szereplő darabok többsége Törökországból származik. Ezeknél a mintadaraboknál az opál is és az achát is sokszor csak burokként szolgál a másik (értelemszerűen achát vagy opál) ásvány számára, cementálja azt. Valamekkora részben tehát mindkettő megtalálható az ásványban.
Szűrő