Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Eudialit

Természetes Eudialit mintadarabok a GEMezis ásvány webáruház termékei között.


Eudialit Na15Ca6Fe3Zr3Si(Si25O73)(O,OH,H2O)3(Cl,OH)2 : egy ritka gyűrűszilikát ásvány, mi az Eudialit ásványcsoporthoz tartozik. Elsősorban élénk és változatos színárnyalatairól ismert. Egyedülálló kristályszerkezete és különféle ritkaföldfém elemek jelenléte miatt gyűjtői szempontból nagyra értékelt ásványfaj. Az Eudialit kristályai főleg vastag táblás, ritkábban prizmás megjelenésűek, megfigyelhetők szabálytalan szemcsék és sűrű szemcsetömegek formájában is.

Az Eudialit ásvány savakban gyorsan oldódik, forrasztócsővel erősített lángban pedig gyorsan olvad - ezen tulajdonságai az ásvány vizsgálata során feltűnőek, így hivatalos elnevezését erre alapozva kapta: a görög nyelvből vett Eu (Εὖ: jó,jól) és diálitosz (διάλυτος: feloldódott) szavak összetételéből lett Eudialit.

Ahogy a képletén is látható, a kémiai formulája igen összetett és az alapfelépítése változó is lehet: oroszországi lelőhelyekről származó mintadarabokat vizsgálva a cérium, a lantán, az ittrium, a vas és a mangán jelentős, de eltérő mennyiségben fordulhat elő benne.

Színe igen változatos: piros, vörös, vörösesbarna, sárgásbarna vagy világos sárga árnyalatokban is megtalálható. Világszerte négy nagyobb lelőhelye ismert, Kanada, Norvégia és Grönland mellett azonban csak az orosz Hibiny-masszívum pegmatitjaiban található jelentős mennyiségben. Skandinávia térségében az őslakó lappok legendái "Számik vére" néven említik.
Szűrő
1
1