Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Fafosszília

Természetes Fafosszília, megkövült fa mintadarabok a GEMezis ásvány webáruház termékei között.


Fafosszília - megkövesedett fa maradványok : az anyatermészet kettős alkotása, hiszen először felnevelt egy fát, majd a fa halála után annak maradványaiból ásványi anyagokat alkotott. A megkövült fában kombinálódott a növény formája és a kémiai elemek színvilága. A fa szöveteiből ásványok lettek, így egy rendkívül változatos mintázatú és színezetű, nagy keménységű, erős anyag jött létre. Technikailag ez a fafosszília.

Hogyan lesz a fából kő? A sok millió éve élt fák természetes folyamatok következtében meghaltak. Ha például az erdő fáit egy vulkánkitörés döntötte le, majd betemette hamuval, akkor a föld alá került növények sejtjei nem kezdtek el bomlani, mert a vulkáni üledék takarása légmentes környezetet biztosított nekik. A szerves vegyületek oxigén nélkül nem korhadnak el, hanem a nyomás és a hő hatására kiszáradnak. A száradás közben a növényi sejtekbe az életükben jelen lévő gázok és folyadékok helyét olyan szervetlen vegyületek veszik át, mint a kvarc, opál, réz, króm vagy vas. Eltelik több millió év s ezalatt a fában található cellulóz és faanyag (lignin) teljesen eltűnik, helyüket pedig a beragadt szilikát, szén és fém anyagok kristályai veszik át, így a fa kővé válik.

A fafosszíliák rendelkeznek néhány jellegzetességgel, amiről könnyebben felismerhetők. Például látható rajtuk legalább egy kisebb zóna, ami az egykori növény szerkezetét tükrözi. Ez néhány szálkától a növekedési gyűrűkig változó lehet. Ha elérhető kormeghatározási technika, akkor a mintadarab keletkezési ideje 65-500 millió éves eredményt mutat. A színtelen kvarc benövéseken kívül sok más ásvány zárványát is tartalmazzák, amik változatos színeket biztosítanak a megkövült fának: a mangántól rózsaszín vagy narancssárga, a vas-oxidtól sárga-barna-fekete, a réz-oxidtól valamint a krómtól zöld vagy kék, a széntől szürke és fekete árnyalatú foltokat adnak a fafosszília daraboknak. A világon található megkövesedett erdők mind-mind más külső jellemzőjű fosszíliát adnak a gyűjtőknek.

Mivel a megkövesedett fa nagyon szép színekkel és különleges textúrával rendelkezik, rendkívül csábító tud lenni a kreatív elmék számára. Keménysége és fizikai jellemzői alkalmassá teszi a megmunkálásra, így gyakran használt alapanyag lakberendezési tárgyak, dísztárgyak vagy ékszerek készítéséhez.
Szűrő