Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Fafosszília (Kollfa - Collawood)

Természetes Fafosszília, megkövült fa mintadarabok a GEMezis ásvány webáruház termékei között.


Kollfa (Collawood) ásvány és fakövület mintadarabok a GEMezis.hu gyűjteményéből.


Réz tartalmú ásványok a megkövesedett fadarabban. Ritkán fellelhető példányok a törökországi Zile területén fekvő lelőhelyről.

A kidőlt fatörzs repedésein keresztülfolyó víz bemossa a réz tartalmú anyagokat. A folyamat során ezek az anyagok vékonyabb-vastagabb rétegekben rakódnak le. A fadarabban kristályosodott ásványok legtöbbször a Kalcedon, de felfedezhető a Termésréz, a Malachit, a Türkiz, az Azurit és a Krizokolla (ezért is kapta a Kollfa nevet), valamint a Volborthit és a Hematit is. Ritkán előfordul, hogy a külső rétegek opállá alakulnak át.

A Kollfa 2012-es felfedezése előtt a szakirodalom egyetlen olyan esetet sem írt le, amikor a kovásodott fákban ilyen gazdagon fordultak elő rézásványok. Ennek köszönhetően a "Colla wood" fafosszília gyorsan világhírnévre tett szert és a gyűjtők kutatni kezdtek Zile környékén a hasonló példányok után. Természetesen a gyűjtői szándék elsősorban kereskedelmi célú volt, egy-két esetet leszámítva a kövületet nem vizsgálták meg alaposabban. Az opalizálódott kékes ásványt Krizokollának vélték, ezért Kollfa ("Colla wood") néven kezdték értékesíteni.

Az a kevés röntgendiffrakciós (XRD) szerkezetvizsgálattal és pásztázómikroszkópos elemzéssel (SEM/EDS) tanulmányozott példányok viszont nagyon kicsi (inkább csak vékony erezetes) Krizokolla jelenlétet mutattak. 
Szűrő
1
1