Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Földpát

Természetes Földpát ásványok a GEMezis webáruházban.


Földpát ásványok K/Na/Ca (Al,Si)4O8 : a szilikátok osztályába tartozó kőzetképző ásványok csoportja, aminek tagjai a földkéreg leggyakoribb kőzetalkotói, térfogatban annak körülbelül a felét teszik ki.

A Földpát ásványok kémiai összetételük és fizikai tulajdonságaik alapján nagyon hasonlítanak egymásra. Ha a kémiai felépítésüket nézzük, akkor a Földpát csoport ásványainak két nagyobb alcsoportját különböztethetjük meg: tagjaikat a Káliföldpát és a Plagioklász földpát besorolás szerint csoportosítjuk.
- a Káliföldpát (vagy Alkáli földpát) ásványok: káliumban gazdag, kalciumban szegény összetételi arányt mutató földpátok mint például az Ortoklász, a Szanidin vagy a Mikroklin. A kémiai képlet mindhárom példaként sorolt ásvány esetében KAlSi3O8. Közöttük a különbség mindössze a kémiai elemek alkotta kristályrácsok eltérő rendezettségében rejlik. A Káliföldpát ásványfajták sűrűsége ideális esetben 2,56 g/cm3, ami kisebb, mint a plagioklászokhoz tartozó ásványoké.
- a Plagioklász földpát ásványok: kalciumban vagy nátriumban gazdag, káliumban szegény összetételi arányt mutató földpátok. Jellemzően az Albit (NaAlSi3O8) ásvány Anortit (CaAl2Si2O8) ásványhoz viszonyított százalékos aránya alapján sorolják ide őket. Közülük legismertebbek az Albit, a Labradorit és az Anortit. A Plagioklász ásványfajták szemcséinek többsége albit ikerpárosodást mutat, ami a hasadási felületen párhuzamos vonalakban mutatkozik meg. A Plagioklász ásványfajták sűrűsége a legkisebb értéket mutató Albit esetén 2,62 g/cm3.
A Plagioklászok és az Alkáli földpátok közötti átfedést az Albit adja, ami egyszerre lehet mindkét csoport tagja.

A legtöbb Földpát ásvány Mohs-keménysége 6–6,5 közötti. Szinte mindegyikük üvegfényű, a hasadási felületükön gyakran gyöngyházfényt mutatnak. Leggyakoribb színváltozataik a fehér, rózsaszín, szürke vagy barna, ritkábban a színtelen, sárga, narancs, piros, fekete, kék, zöld. A Káliföldpát alcsoport ásványai a metamorf kőzetekben gyakoriak, míg a Plagioklászok a magmás kőzetekben fordulnak elő többször.

A Földpát ásványok ipari felhasználása széles körű: zúzott és porított formában kerámiák töltőanyaga, csiszolóanyag céllal dolgozzák fel, illetve alkalmazható üvegek, festékek és műanyagok előállításhoz is. A sokféleségük miatt természetesen ásványékszerek is készülnek belőlük. Ez utóbbi felhasználásra a legfelkapottabbak a Holdkő, a Napkő és a Labradorit ásványok, amik egyedülálló optikai tulajdonságaik miatt népszerűek.

Szűrő
1
1