Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Kvarc (Füstkvarc)

Természetes Füstkvarc ásvány mintadarabok a GEMezis ásvány webáruház termékei között.


Füstkvarc SiO2 : a Kvarc ásvány füstös színezetű, gyakori változata. Tisztasága a szinte teljesen átlátszótól a majdnem átlátszatlan fekete árnyalatú kristályokig változó lehet, színe a barnától a feketéig terjed. Önálló kristályok vagy fenn-nőt (drúza) kristálycsoportok formájában is létrejöhet.

A Kvarc egyéb változataihoz hasonlóan szilícium-dioxid alkotja. A Füstkvarc ásvány barnás-feketés színét a föld mélyén jelen lévő radioaktív sugárzás és a kristályrácsban szabaddá váló szilícium helyére belépő alumínium elemek adják. A kialakulásánál jelenlévő sugárzás ellenére a Füstkvarc nem radioaktív ásvány, tartása vagy viselése nem veszélyes.

Kedvelt ékszeralapanyag, jól csiszolható és fúrható ásvány. Keménysége a Mohs-skálán 7. Csiszolt gyöngy formában és tompított élű szemcsékként gyakran találkozhatunk vele ásványékszerek között. A kereskedelemben korábban Rauchtopáz néven is megtalálható volt.

A Kvarc többi variánsaihoz hasonlóan belsejében kristály és gázbuborék zárványok is előfordulhatnak, illetve ha a belső szerkezetében apró törések jelennek meg, a külső lapjain foltokban szivárványos ragyogás látható.

Szűrő
1
1