Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Goethit

Természetes Goethit ásványok a GEMezis webáruházban.

Goethit FeO(OH) : gyakori vas-oxi-hidroxid ásvány. Vas tartalmú ásványok mállása során keletkezik, a vaslelőhelyek oxidációs zónáiban található ércek fontos összetevője. Régies neve tűzvasérc vagy bársonyvasérc.

A Goethit ásvány kristályai általában tűs vagy szálasan tömörülő csoportokban teremnek, de egyes lelőhelyeken gömbös halmazokban is megtalálható. A sztalaktitos alakban növő, tömör halmazokat alkotó és irizáló felületű, valamint a fényes, de mélyfekete színű mintadarabjai kedveltek az ásványgyűjtők körében. Zárványok formájában gyakran megjelenik Kvarc, Kalcedon és Achát ásványok kristályaiban. Az ilyen benövésekkel az alapásvány a sárga szín különböző árnyalatait képes visszatükrözni.

A köztudatban kevésbé ismert, hogy Johann Wolfgang von Goethe nemcsak híres költő, de reformötletekkel teli hivatali tisztviselő is volt a szász-wiemari Nagyhercegség vezetésében. Több komoly tisztség mellett az állam bányaigazgatását is rábízta a nagyherceg. 1777-től Goethe feladata volt az Ilmenau környéki területek réz- és ezüstbányászatának megreformálása, gazdaságosabbá tétele. Habár tevékenységét ezen a szakterületen nem kísérte siker, erős barátságokat kötött a geológia és az ásványtan korabeli képviselőivel. Egyik ilyen kapcsolatának köszönhetően nevezte el Goethe tiszteletére Ludwig Wilhelm Cramer porosz királyi bányászati tanácsos és ásványgyűjtő ezt az ásványt Goethitnek.
Szűrő
1
1