Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Földpát (Plagioklász)

Természetes Plagioklász földpát ásványok a GEMezis webáruházban.


Plagioklász ásványok : az Albit (NaAlSi3O8) és az Anortit (CaAl2Si2O8) közötti földpátok sorozatába tartozó kőzetképző ásványok alcsoportja. Kémiai összetételüket tekintve nátrium-kalcium-alumínium-szilikátok, a földpát csoport izomorf (egymáshoz hasonló kristályalakkal rendelkező, de kémiai összetételben eltérő) ásványai sorolhatók ide. Tagjai az Albit és az Anortit közötti átmenetek, így a sorozat gyakorlatilag hat ásványt foglal magába: Plagioklásznak tekinthetők az Albit, az Oligoklász, az Andezin, a Labradorit, a Bytownit és az Anortit, de a Nemzetközi Ásványtani Világszövetség közülük csak a két szélső tagot, az albitot és az anortitot tekinti önálló ásványfajnak.

A plagioklászok magmás és metamorf kőzetekben, valamint hidrotermális erekben fordulnak elő. Színük általában fehér, rózsaszín, szürke, barna és zöld. Némelyikük (az Oligoklász holdkő és a Labradorit) kék és arany színárnyalatokban irizál. A Plagioklász ásványfajták törésmutatói 1,53 és 1,58 között változnak. Keménységük a Mohs-skála alapján 6-6,5. Többnyire táblás kristályok alkotják őket, amik csak ritkán lépik túl a 2 centiméteres méretet.

Ásványékszer készítésre a fényes Albit, az adulár Holdkő és a Labradorit használható. Ipari felhasználásra az Albit műtrágya előállításhoz, a Labradorit pedig az építőiparban burkolóanyagként alkalmas.
Szűrő
1
1