Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Howlit

Természetes Howlit ásvány mintadarabok a GEMezis webáruházban.


Howlit Ca2B5SiO9(OH)5 : egy kalcium-boroszilikát hidroxid ásvány, ami kék-zöld tónusokkal festett külsőben, türkiz utánzatként ismert leginkább. Általában az elpárolgott vizek után maradt üledékes kőzetekben keletkezik, száraz körülmények között, gyakran gipsz rétegekben.

Önálló kristályai ritkán kerülnek épségben elő, az esetek többségében a Howlit mintadarabok karfiolforma csomós, földes, porcelánszerű kristályhalmazokból állnak. A Howlit ásvány kristályai alap esetben színtelenek, a halmazok azonban szürke, szürkésfehér, fehér színűek, közükben fekete vagy barna erezettel.

A Howlit törékeny ásvány, a törések felülete porcelánszerű és egyenletes szokott lenni. A jól termett, tiszta Howlit kristályok keménysége a Mohs-skála alapján 6,5-ös, a halmazok és az azok közötti erek viszont csak 3,5-ös keménységet mutatnak. A Howlit ásvány megmunkálható és mesterségesen könnyen színezhető: dísztárgyak, gyöngyök és ásványékszerek is készülnek belőle. Néha vörösre festik, hogy drága korallokat utánozzanak, a leggyakrabban viszont a zöldeskék árnyalatú türkizutánzatokkal találkozhatunk.

Szűrő
1
1