Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Kalcedon

Természetes Kalcedon ásványok és a Kalcedon változatai a GEMezis webáruházban.

Kalcedon SiO2 : a Kvarc ásvány nagyon apró (mikro- vagy kriptokristályok) alkotta változata. Kristályai sok esetben még mikroszkóppal sem vehetők ki egyértelműen.

A Kalcedon ásvány kialakulása vulkáni tevékenységnek köszönhető. Amikor a földkéregbe jutó magma lehűlése során a benne ragadt gázbuborékok (szabad üregként) helyet biztosítanak a későbbi ásványnövekedésnek. Ha a szilícium-dioxidban (és más kémiai anyagokban) gazdag víz bejut ezekbe az üregekbe, a víz elpárolgását követően megkezdődik a kristályosodás. A Kalcedon ásvány tehát a szilícium-dioxidnak és oxigénnek köszönhetően tömör kristályos szerkezetű, a különféle kémiai elemek szennyeződései pedig változatos színvilágot és mintázatot adnak neki.

A Kalcedon több ásványtípust ad a kereskedelem számára, mint bármelyik ásványfaj. Változatainak száma szakmai meghatározások alapján is sok, a kitalált marketing nevek tekintetében pedig abszolút viszi a pálmát.

A Kalcedon változatok közé tartozó Achát, Jáspis, Krizopráz, Vérkő, stb ásványvariánsokat az ásványtípusok listája külön-külön almenübe sorolja.
Szűrő
1
1