Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Földpát (Labradorit)

Természetes Labradorit földpát ásványok a GEMezis webáruházban.


Labradorit  (Ca,Na)[Al(Al,Si)Si2O8] : túlnyomó részt Albit és Anortit földpátok alkotta ásvány, ami a felszínén felbukkanó irizáló fényhatások miatt rendkívül népszerű az ásványrajongók és ásványékszer-készítők körében. A Labradoritnál megfigyelhető színpompás optikai effektust labradoreszcencia néven is említik.

A Labradorit ásvány növekedésekor kialakulhat vékony lemezes (vagy lamellás) kristályszerkezet. Amikor ennek rétegei torzult növekedésűek, a lamellák nanométeres (a milliméter milliomod része) szétválása a beeső fénysugaraknál könnyen interferenciát okoz. Ekkor belső irizálás jön létre, ami az ásvány felületén - a megvilágítás fényszögétől függően - változatos színárnyalatú zónákat jelenít meg. A színes sávok felbukkanhatnak csillogó fémes árnyalatokban, gyakran kékben és zöldben, és néha a teljes spektrumban is.

A típuslelőhelye a Paul's Island nevű terület Kanadában. Ebből adódóan a Labradorit ásvány nevét a Labrador-félszigetről kapta.

Keménysége a Mohs-skálán 6 és 6,5 közötti. Jól megmunkálható ásvány, népszerű ékszeralapanyag, valamint és díszkő (kisebb szobrok és dekorációs figurák is készíthetők belőle).
Szűrő
1
1