Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Achát (Mohaachát)

Természetes Mohaachát mangán- és kloritzárványos Kalcedon ásványok a GEMezis webáruházban.

Mohaachát SiO2: a Kalcedon ásvány egyik változata, amit más ásványok alkotta ágas-bogas zárványok tarkítanak. A világ számos pontján előforduló, gyakori ásvány.

A Mohaachát elnevezést a kereskedelmi forgalomban megjelenő nyers vagy megmunkált, sajátos mintázatú Kalcedon darabokra alkalmazzák. Ásványtanilag nem alkot külön fajt.

Mohaachátoknál az Achátot nagy részben átlátszó és/vagy áttetsző (zöld és barna árnyalatú) Kalcedon alkotja. Ezt sűrű fekete és szürke mangándendritek növik be. A dendritek a Kalcedonban a klasszikus faágra hasonlító, elágazó forma mellett gyakran geometrikus eredetű, pókhálószerű mintát is mutatnak.

A Mohaachát minősége függ a Kalcedon átlátszóságától, illetve a dendrites zárványok méretétől és sűrűségétől. A jó minőségű mintadarabokat az esetek többségében ékszeralapanyagként használják fel.

Lelőhelytől függően a szokásos fekete dendrites zárványok mellett zöld klorit és narancssárga-vörös vas-oxid is zárványosodhat. Ezek különleges terepszínű megjelenést adnak az ásványnak, ami értéknövelő tényező lehet.
Szűrő