Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Tektit (Moldavit)

Természetes Moldavit tektitek a GEMezis webáruházban.


Meteoritbecsapódás-kísérő üveg, ami a tudományos és gyűjtői körökben (egy Dél-Csehországban, a Moldva folyó térségében talált mintadarab alapján) az első leírásának köszönhetően cseh nyelven Vlatin, nemzetközileg pedig Moldavit néven vált ismerté. Valójában a becsapódás után keletkező, űrből visszaérkező üveg szemcsék a névadó területnél nagyobb szóródási mezőben értek földet, így a Moldavit Csehországon kívül Németország és Ausztria egyes régióban is gyűjthető volt.

A Moldavit létrejöttében közreműködő meteorit - jelen ismereteink szerint - a Duna felső folyásánál található Nördlingen közelében csapódott be mintegy 14,8 millió évvel ezelőtt. A zöld tektit szemcsék hosszú ideig rejtőztek a homokban, a kavicsok alatt vagy az agyagba zárva.

A Tektitek között a Moldavit tekinthető a legátlátszóbbnak. A sok ismeretlen forrásból származó darabbal ellentétben mikroszkópos szemrevételezéssel a cseh Moldavitban felfedezhetők a Lechaterierit - a szilícium-dioxid hidratálódott változatának - gyökérformában rögzült zárványai.

Szűrő
1
1