Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Achát (Ónix)

Természetes Ónix ásványok a GEMezis webáruházban.


Fekete Achát (Ónix) ásvány mintadarabok a GEMezis ásvány-gyűjteményéből.

Ónix SiO2 : a Kalcedon ásvány párhuzamos sávozású változata. Az achát ásványoknál általánosan tapasztalható színes alapszín helyett az Ónix fekete színű, szürkésfekete külső réteggel, amiben a sávok színe a legtöbb esetben fehér. A sávos Kalcedonok közül csak ezt a fekete-fehér megjelenést mutató változatot nevezik Ónixnak.

(Természetesen mint ahogy az lenni szokott, a hasonló mintájú, de barnás árnyalatú Kalcedonok is kaptak egy kereskedelemben használatos nevet, így a barna sávozású ásványtípust Szardónix néven különböztetik meg az Ónixtól. Az Ónix név eredetileg nem egy ásványt jelölt, hanem egy ékszerkő vagy díszkő alapanyagot.)

Egyik jól azonosítható ismertetőjegye a külsején látható világos vonalak formája: az Ónix az Acháttal ellentétben nem rendelkezik koncentrikus sávokkal.
Mesterséges színezéssel könnyen előállítható és mivel kedvelt ékszeralapanyag, a nagy kereslet miatt a kereskedelemben is megtalálható a mesterséges Ónix.

A váltakozó fekete-fehér sávok eredményezte mintázat miatt népszerű a kézművesek körében, nem csak ásvány ékszerek, de dísztárgyak is nagy számban készülnek belőle.
Szűrő
1
1