Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Richterit

Természetes Richterit ásványok és a Richterit változatai a GEMezis webáruházban.


Richterit Na2Ca(Mg,Fe2+)5Si8O22(OH)2 : az amfibol csoportba tartozó ritka nátrium-kalcium-magnézium-szilikát ásvány. Esetenként az ásvány szerkezetében található magnézium elemet vas (ferrorichterit), vagy az (OH) hidroxilcsoportot fluor (fluororichterit) helyettesíti. Szintén előfordul, hogy nagyobb mennyiségben kálium (kálifluororichterit vagy káliferrorichterit) is megjelenik az ásványban. A Richterit fő színe mindegyik esetben más lesz.

Fizikai tulajdonságai alkalmassá teszik a megmunkálásra, keménysége a Mohs-skála szerint 5-6 közötti. Önmagában vagy más ásványokkal egybenőve is kedvelt ékszeralapanyag. Drágakőként rendkívül népszerű a Szugilit ásvánnyal egybenőtt Richterit, ami feltűnő kékes-lilás színátmenetű darabokat eredményez és a ritkább előfordulása miatt magasabb értéket képvisel.

Az Antarktisztól Grönlandig, Japántól Kaliforniáig minden földrészen akadnak lelőhelyei, a kémiai elemek okozta ásványszerkezeti eltérés miatt viszont egyetlen névvariánsára sem mondható, hogy a gyakori ásványok közé tartozik.
Szűrő
1
1