Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Berill (Smaragd)

Természetes Smaragd / zöld Berill ásvány mintadarabok a GEMezis ásvány webáruház termékei között.


Smaragd Be3Al2Cr3+Si6O18 : berillium-alumínium-szilikát ásvány, a Berill króm-zöld színű változata. A klasszikus drágakövek egyike, már az ókor óta kedvelt ékszeralapanyag.

A hosszú történelme miatt előbb volt a Smaragd elnevezés, mint a Berill, így hiába tudjuk a 18. század vége óta, hogy ugyanaz a kémiai összetétele és szerkezete mint a Berill ásványnak, az általánosan használ megnevezése a Smaragd maradt.

Keménysége a Mohs-skála alapján 7,5-8 közötti, jól csiszolható ásvány, de erős nyomásra és nagyobb (700-800 C°) hőhatásra törékeny lesz. Ideális esetben a kristályai jellegzetes hatszöges termetűek.

Megfelelő nagyítással vizsgálva a természetes Smaragd belsejében sziget formájú, "begyógyult" kristályrepedések vagy dzsungelszerű kristályszálak tűnnek fel. Hivatalos kémiai összetételéhez a lelőhelye függvényében Cr3+ szennyeződés, illetve ritkább esetekben vanádium-oxidos vagy vas-oxidos zárványok társulnak, így egy-egy ásványlelőhelyről más-más színárnyalatú Smaragd kristályok kerülnek elő. A Berillből tehát akkor lesz Smaragd, ha a kristályokban idegen elemként elegendő króm vagy vanádium jelenik meg.

A Berillium (B) és a Króm (Cr) a földkéregben meglehetősen ritka elemnek számítanak. Mivel a Smaragd létrejöttéhez mindkettőre egy helyen van szükség, ezért a természetes Smaragd ásvány ritkának számít.
Szűrő
1
1