Barion Pixel
+36 20 331 9185 / info@gemezis.hu

Achát (Turritella achát)

Természetes "Turritella Achát" ásványok a GEMezis webáruházban.

Elimia Achát vagy "Turritella Achát" SiO2: Wyoming állam (USA) délnyugati részén található a Green River-medence, amit szinte minden oldalról magas hegyek vesznek körül. Ezek a hegyláncok a Kréta-kor alatt jöttek létre. Az idők során a lejtőikről lezúduló esővíz patakokat, folyókat és tavakat hozott létre a körülzárt területen. A vízzel együtt érkező hordalék lassan elkezdte feltölteni a tavakat. A homokkal és iszappal lerakódó elhullott folyami és tavi élőlények csoportjai az évmilliók alatt megőrződtek, szépen fosszilizálódtak és mára könnyen gyűjthetővé váltak.

A mintadarabok a legtöbb ásványkereskedőnél Turritella achát néven ismertek, de geológiai vizsgálatok alapján kiderült, hogy a csigamaradványok nem a Turritella nemzetség tengeri élőlényeihez tartoztak, hanem főleg az édesvízi Elimia tenera csigák vázait tartalmazzák. (A megszokás miatt a kereskedelemben továbbra is Turritella achát néven találkozhatunk vele.)

A kövületekben és körülöttük szilícium-dioxid alapú ásványrétegek jöttek létre, tehát az Acháton kívül Jáspis és Kalcedon is felfedezhető. Ezek töltik ki a csigaházak belsejét is.

A mintadarabok nyers állapotukban is érdekesek, de igazi szépségük a csiszolás utáni mintázatukban rejlik.
Szűrő
1
1